top of page

Konferanse: Kunst & media 

Se opptak fra konferansen kunst & media som ble arrangert i samarbeid med Oslo World og Pressens hus. 

Over to dager ble aktører fra kultur, media og andre interesserte invitert til åpne samtaler om hvordan vi snakker om kultur og media i vår tid - og hvordan vi kan spille hverandre bedre.​​ Her er en oppsummering med videoklipp.   

Om konferansen

Det norske kulturlivet har aldri vært sterkere, bredere og mer mangfoldig enn det er i vår tid. Samtidig forsvinner mange av flatene der vi diskuterer og formidler disse uttrykkene. Mange kjenner på et savn av en felles kulturoffentlighet, der ulike kunstsyn og felt bryner seg mot hverandre og hvor samtalen om kunsten er del av medieflater som fungerer som felles referanse for oss som samfunn. I den bredere samfunnsdebatten blir den ofte betraktet som en ettertanke, mer enn en premissleverandør.

Hva kan gjøres for å motvirke denne tendensen? Går det an å endre retningen i de største mediene? Går det an å finne nye flater hvor en ny, felles kulturoffentlighet kan blomstre? Under årets Oslo World var Tankesmia KRAFT og Pressens Hus vertskap for en konferanse om disse spørsmålene. 

Tilstandsrapport for norsk kulturjornalistikk 

Leif Ove Larsen, professor ved institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, ga en status på hvordan det egentlig står til med norsk kulturjournalistikk.

Ståa sett herfra

Fem kulturarbeidere og journalister ga sin tilstandsrapport om møtet mellom kunst og media, oppsummerer de største utfordringene for kulturoffentligheten og ga sin oppfordring til hvordan forholdet kan bli bedre.

- Erik Ulfsby, Det Norske teater
- Hedvig Mollestad, musiker
- Agnes Moxnes, tidligere kulturkommentator i NRK
- Ida Madsen Hestman, redaktør TBA og kritiker
- Danby Choi, redaktør Subjekt

Moderator: Asta Busingye Lydersen

Ingen leser kultur…

Hvilke argumenter har kulturjournalisten for stoffet sitt, når man er nødt til å se på tall – og de er blodrøde? Hvordan kan vi lage kulturjournalistikk som både yter kulturlivet rettferdighet, er interessant for leserne og samtidig fyller nyhetskriteriene?

- Gry Haugsbakken, statssekretær i kulturdepartementet
- Filip Roshauw, skribent og journalist
- Henrik Hellstenius, komponist
- Ingerid Nordstrand, kulturredaktør i NRK
- Mari Skurdal, redaktør i Klassekampen

Moderator: Agnes Moxnes, tidligere kulturkommentator i NRK

Om kunstens og journalistikkens samfunnsoppdrag

Hva er samfunnsoppdraget til kunsten? Og hva er det for journalistikken? Hør innledningene ved Sigmund Løvåsen og Anki Gerhardsen. 

Hva skal til for å komme på trykk?

Kulturjournalistikk har rykte på seg for å være lanseringsjournalistikk og mikrofonstativ, samtidig opplever mange i kulturlivet at det ikke handler om kunsten, men at de må by på privatlivet for å komme på trykk. Hvordan kan både kulturlivet og journalistene bidra til bedre kulturjournalistikk, som også ivaretar nyhetskriteriene og samfunnsoppdraget?

- Anki Gerhardsen, kulturanmelder og mediekritiker
- Johanna Alem, Universal
- Solveig Slettahjell, musiker, leder Tankesmia KRAFT
- Marcus Husby, leder Rampelys

Moderator: Guro Istad, daglig leder, Pressens hus

bottom of page